Történelmi mérföldkő a Tudományos és Innovációs Parkok fejlesztésében

Mérföldkőhöz érkezett a Tudományos és Innovációs Parkok, másnéven Science Parkok fejlesztése Magyarországon.
A Tudományos és Innovációs Parkot létrehozni kívánó felsőoktatási intézmények, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok 2024. május 24-ig nyújthatják be a Tudományos és Innovációs Park cím elnyerésére irányuló címpályázataikat a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felhívására.

A program szakmai előkészítése szervezetünk kezdeményezésére 2015-ben, a Tudományos és Technológiai Park cím létrehozásával kezdődött, amely önálló gazdaságfejlesztési eszközként került kidolgozásra az IPE és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködésében.
Az első TTP címek megítélését követően az IPE 2017-ben, az NGM és a Külgazdasági és Külügyminisztérium felkérésére a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) tagjává vált, amely a világ 400 Science Parkját tömörítő globális szakmai szervezet.
A program hazai és nemzetközi képviselete érdekében az IPE és a címmel rendelkező Tudományos és Technológiai Parkok 2017-ben megalapították a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségét (TTP Szövetség).
A címpályázatok értékelését és a címek megítélését követően új korszak kezdődik a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésében, a több éves előkészítés után megkezdődik a 2019-ben elindított fejlesztési program megvalósítása.

2019-től Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felkérésére az IPE és a TTP Szövetség feladata az IASP nemzetközi jó gyakorlatainak magyarországi adaptációja, valamint a magyar parkok felkészítése a nemzetközi szervezethez való csatlakozásra.
Az ITM és az IASP megállapodása szerint a TTP Szövetség feladata továbbá a magyar fejlesztési tervek szakmai validációja és a csatlakozási folyamat előkészítése.

György László (ITM, Mórucz Norbert (TTPSZ), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Luis Sanz (IASP), Dr. Dávid Roland (TTPSZ), Incze Zsolt (TTPSZ), Budapest, 2019
TELJES BEJEGYZÉS: Növekszik Magyarország súlya a science parkok nemzetközi hálózatában

A TTP Szövetség szervezésében az IASP 2022 áprilisában Magyarországon tartotta az Európai Divízió éves ülését és konferenciáját, amely alkalommal a magyar Science Parkok bemutatkozhattak a nemzetközi szervezetben.
A TTP Szövetség szakmai ajánlásával 2022-ben 4 magyar tag, az Óbudai Egyetem, a Sport Life Science Park Nonprofit Kft., a Soproni Egyetem és ZalaZONE nyert felvételt az IASP-be.

Salvatore Majorana (IASP), Ebba Lund (IASP), Mórucz Norbert (TTPSZ), Gulyás Tibor (ITM), Paul Krutko (IASP), Luis Sanz (IASP), Dr. Dávid Roland (TTPSZ), Budapest, 2022
TELJES BEJEGYZÉS: IASP Európai Igazgatósági ülés és konferencia Budapesten

A Neumann János Programban a Science Parkok kiemelt szerepet kapnak, mint önálló innovációs és gazdaságfejlesztési eszköz, amely az innováció és a technológia gazdasági hatása mellett jelentős társadalmi és intellektuális hatást képvisel.

Dr. Dávid Roland (TTPSZ), Luis Sanz (IASP), Mórucz Norbert (TTPSZ), Bódis László (KIM-NIÜ), Kiss Ádám (NKFIH), Budapest, 2023
TELJES BEJEGYZÉS: Szintet léphetnek a Tudományos és Innovációs Parkok az IASP-vel együttműködésben

A résztvevők szakmai meggyőződése alapján a Science Park a leghatékonyabb forráselosztási rendszer, amely tudományos és kutatási hozzáadott érték mellett garantálja a transzparens forrásfelhasználást, a hazai és az Európai Uniós források vonatkozásában egyaránt.

Mórucz Norbert (TTPSZ), Luis Sanz (IASP), Varga Mihály pénzügyminiszter, Dr. Dávid Roland (TTPSZ), Budapest, 2023 Fotó: Pénzügyminisztérium
TELJES BEJEGYZÉS: Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalában fogadta Luis Sanzot és a TTP Szövetség vezetőit

A közel 10 éves szakmai előkészítő munkánkat követően a TTP Szövetség és az IPE munkatársai és szakértői a Science Parkok megvalósításában is részt vesznek, a jövőben is örömmel állunk a fejlesztési modellt megvalósítani tervező Egyetemek és Alapítványok rendelkezésére.

Friss hírek

További hírek