Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalában fogadta Luis Sanzot és a TTP Szövetség vezetőit

Az egyeztetés célja a magyarországi Science Park Rendszer és a felsőkoktatási modellváltás  előrehaladásának és eredményeinek bemutatása, valamint az IASP Magyarország számára kidolgozott szervezetfejlesztési és képzési programjának bemutatása.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaságfejlesztésben kiemelt szerepet kapnak a Tudományos és Innovációs Parkok, mint az egyetemek gazdasági tevékenységének eszközei.
Az elmúlt két év előrehaladását sikeresnek ítélte, a modellváltott egyetemek eredményesen kapcsolódtak be a gazdasági vérkeringésbe, együttműködéseik és vállalati kapcsolataik megsokszorozódtak ebben az időben.
A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány korábbi kuratóriumi elnökeként személyesen tapasztalta az új modell hatékonyságát az Óbudai Egyetemen, pénzügyminiszterként a nemzetgazdasági hozzáadott értéket és a költségvetési források felelős felhasználását tartja a legfontosabbnak.

Mórucz Norbert (TTPSZ), Luis Sanz (IASP), Varga Mihály pénzügyminiszter (Pénzügyminisztérium), Dr. Dávid Roland (TTPSZ). Forrás: Pénzügyminisztérium

Dr. Dávid Roland, a TTP Szövetség stratégiai igazgatója emlékeztetett- a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködésben  2013-ban elindított Tudományos és Technológiai Park rendszer  révén Magyarország meghatározó szereplővé vált az IASP hálózatában, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztérként 16 „Tudományos és Technológiai Park” cím megítéléséről döntött.
Az önálló gazdaságfejlesztési eszköz pillérei az innovációs ökoszisztéma komplex fejlesztése mellett támogatják a kiemelt nemzetgazdasági célok teljesítését is:

  • A modell segítségével megállítható az ún. agyelszívás, a transzparens innovációs ökoszisztéma kialakításával és a szellemi tulajdon hasznosításának modernizálásával párhuzamosan.
  • A Tudományos és Innovációs Parkok portfóliójának és az egyetemi tudásbázis hasznosításának alapja a  KFI kataszter létrehozása, amely lehetővé teszi pénzügyi értékelést és a  piaci kockázatok elemzését.
  • Az innováció piaci érettségének első szinje ún. Technológiai Készültségi Szint (Technology Readiness Level-TRL), amely alapján a cél TRL 7-9 szintű fejlesztések globális piacra juttatása.

Mórucz Norbert, a TTP Szövetség elnöke kiemelte,  hogy a Tudományos és Innovációs Park modell új struktúrában koncentrálja a tudományos kutatás-fejlesztést, a magas hozzáadott értékű technológiai tevékenységet és az innovációs ökoszisztéma szereplőit, ezzel megteremtve a jövő önfenntartó tudományos-technológiai központjait.
A Tudományos és Innovációs Parkok rendszerének kialakításával a magyar felsőoktatási innováció és a modellváltás bizonyították, hogy Tudományos és Innovációs Park a leghatékonyabb innovációs forráselosztási rendszer, mely ellenálló a globális kihívásokkal szemben és eredményes választ tud adni a gazdasági válság okozta nehézségekre.
Az elmúlt 10 év az modellalkotásról, a stratégiai tervezésről és a szabályozási környezet kialakításáról szólt, az IASP-val való együttműködéssel pedig megkezdhető a Tudományos és Innovációs Parkok szervezet- és üzletfejlesztése, amely üzleti modellek kialakítását és versenyképes projektek indítását teszi lehetővé.

Friss hírek

További hírek