Szintet léphetnek a Tudományos és Innovációs Parkok az IASP-vel együttműködésben

Luis Sanz idei magyarországi látogatásának kiemelt célja az IASP sikeres modelljeinek adaptálása a modellváltott Egyetemek és a Tudományos és Innovációs Parkok  fejlesztése során.
Ennek érdekében a TTP Szövetség vezetőivel a Kulturális és Innovációs Minisztériumban folytatott egyeztetést Kiss Ádámmal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökével és Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkárral.

A találkozó alkalmával a résztvevők egyetértettek abban, hogy a korai fázisú innovációs és üzlet modellek számára jelentős hozzáadott értékeket jelent, amikor már megvalósult, sikeres programokat és projekteket ismerhetnek meg a nemzetközi gyakorlatból.
Magyarország számára történelmi eredmény, hogy az Óbudai Egyetem és a Sport Life Science Park 2022 szeptemberében az IASP tagjaivá váltak, ezzel bekapcsolódtak a világ legnagyobb innovációs közösségébe- fogalmazott Luis Sanz, az IASP tudásmegosztási programjának vezetője.
Az IASP tudásmegosztási programjában elérhetőek azok a jó gyakorlatok, benchmarkok és KPI-ok, amelyek alapján a világ legsikeresebb Science Parkjai fejlődtek, ezek alkalmazása egyedülálló versenyelőnyt jelent a magyar szereplők számára.
A nemzetközi szervezet kiemelt tevékenysége a testreszabott képzések és tréningek szervezése, amely során a világ vezetői szakértőit vonják be az együttműködésbe.Az IASP stratégiai partnere az Európai Bizottság által létrehozott Joint Research Center, amellyel együttműködésben az európai Science Parkokat vizsgáló kutatás eredményeit beépítik a Európai Bizottság szakpoltikai programjába.
A program egyes projektek mellett a teljes Science Park rendszer számára is egyedülálló lehetőséget az elért eredmények nemzetközi disszeminációjára- emelte ki a nemzetközi szaktekintély.

Mórucz Norbert, a TTP Szövetség elnöke ismertette az IASP-vel Magyarország számára kidolgozott képzési és szervezetfejlesztési programot, aminek keretében a modellváltott egyetemek és Tudományos és Innovációs Parkjaik a profiljukhoz illő, autentikus tudást vonhatnak be programjuk megvalósításába.
A tudományos és üzleti tervezés alapjául szolgáló, nemzetközi benchmarkok és KPI-ok alapján tervezett KFI kataszter két modellváltott egyetem Science Parkjában már bevezetésre kerül, a szervezetfejlesztési innováció már rövid távon mérhető eredményeket produkált- emelte ki a magyarországi szervezet vezetője.

Dr. Dávid Roland, a TTP Szövetség stratégiai igazgatója hangsúlyozta, hogy a tudományos eredmények nyomon követése és hasznosítása csakis egy szakmai szempontok szerint szabályozott, transzparens és a projekteket piaci hasznosíthatóság szempontjából értékelő protokoll bevezetésével lehetséges, ami az említett két intézmény esetén már folyamatban van.
A rendszer alkalmazása biztosítja, hogy kutatási tevékenység a piaci szereplők és a társadalom elvárásaival összhangban történik.
Azzal, hogy a rendszer a Science Parkok mellett az innovációs ökoszisztéma további elemeire is kibővítjük, hosszú távon garantáljuk, hogy az innovációs eredmények legelőször is hazánkban teremtenek hozzáadott értéket- tette hozzá Dr. Dávid Roland.

Az egyeztetés eredményeként a résztvevők egy öt elemből álló program kidolgozását tűzték ki célul, aminek előkészítését a TTP Szövetség végzi.
A program induló fázisában az IASP és a TTP Szövetség szakértői felmérik a Science Parkok stratégiai célkitűzéseit és értékelik a fejlesztési portfólió piaci relevanciáját.
Második szakaszban a felmérés tapasztalatait és az IASP javaslatait beépítik a Science Parkok minősítési rendszerébe, amely megjelenik a „Tudományos és Innovációs Park” címek elnyerését célzó címpályázatban is.
Az együttműködés kulcseleme a harmadik ütemben elindított IASP Tudásmegosztási Program. A 8 modulból álló tréningsorozat keretében az IASP vezető szakértői tartanak képzést a modellváltó egyetemek és a Tudományos és Innovációs Parkok számára.
A negyedik célkitűzés a magyar innovációs stratégia célrendszerét támogató mérési és teljesítményértékelési rendszer kidolgozása és bevezetése, aminek segítségével a szaktárca transzparens, naprakész és adekvát információkkal rendelkeznek az innovációs ökoszisztéma aktuális teljesítményéről.
A program részeként a TTP Szövetség felkészíti és bekapcsolja a magyar Tudományos és Innovációs Parkokat az IASP hálózatába, valamint aktívan részt vesz szervezetfejlesztésben és az IASP benchmarkok és KPI-ok meghatározásában. A program előkészítését és tervezését TTP Szövetség végzi, aminek eredményeként szakpolitikai stratégiát és előterjesztést készít  az NKFIH és a Kulturális és Innovációs Minisztérium számára.

Friss hírek

További hírek