Profilbővítés a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségénél- új szolgáltatásokkal újul meg a szakmai szervezet

A tizenkét évvel ezelőtt megkezdett szakmai program fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségével (IASP) stratégiai együttműködésben a TTP Szövetség intergálta a magyar Tudományos és Innovációs Parkokat és Technológiai Parkokat a nemzetközi innovációs vérkerkingésbe,
Az önálló gazdaságfejlesztési modellben párhuzamosan jelenik meg a felsőoktatás, a szakpolitika és a piaci szereplők szempontrendszere, így a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetsége megújult szolgáltatási portfólióval és komplex szervetfejlesztéssel biztosít hozzáadott értéket tagjai és partnerei számára.

Az elmúlt 12 év a modellalkotásról, a stratégiai tervezésről és a szabályozási környezet kialakításáról szólt, az IASP-val való együttműködéssel folytatható a Tudományos és Technológiai Parkok szervezet- és üzletfejlesztése, amely üzleti modellek kialakítását és versenyképes projektek indítását teszi lehetővé- összegezte a modellalkotás kulcselemeit.

Mórucz Norbert, a TTP Szövetség elnöke.
A jogszabályi környezet kialakítását követően 18 „Tudományos és Technológiai Park” címpályázat részesült pozitív elbírálásban,  2014-től Varga Mihály nemzetgazdasági, 2018-tól pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter döntött a címek odaítéléséről.
A fejlesztési stratégiák és üzleti tervek kidolgozásával párhuzamosan 2017-ben kapcsolódótt be az IASP a magyarországi szervezet munkájába, 2021-ben pedig elindult az egyetemi vonatkozású Tudományos és Innovációs Parkok rendszerének kiépítése.
2022-ben a magyar szervezet rendezhette az IASP Európai Divíziójának éves konferenciáját, 2022 őszén pedig az első Science Parkok , az Óbudai Egyetem, a Sport Life Science Park, a Soproni Egyetem és a ZalaZONE nyert el IASP tagságot – foglalta össze a mérföldköveket Mórucz Norbert.

Dr. Dávid Roland, a TTP Szövetség stratégiai igazgatója szerint következő években a fókusz a megvalósításon, az üzletfejlesztésen, az egyetemi-vállalati projekteken, a piacra jutáson és a beruházások elindításán lesz, ennek támogatására új szolgáltatásokat indítunk 25 fős szakértői állomány 10 kiemelt szakmai partner bevonásával.
Az új szolgáltatások között kiemelt szerepet kap a value engineeringgel támogatott projekttervezés és előkészítés, a projektmenedzsment, a szervezetfejlesztés, üzletviteli tanácsadás (sales,marketing), befektetőközvetítés, valamint az innovatív finanszírozási modellek és a fejlesztések hatékonyságát mérő és értékelő rendszerek bevezetése.
A felelős és hatékony forrásfelhasználás minden szereplő, így az állam, a felsőoktatátás és és a versenyszféra alapvető és közös érdeke.
Az IASP hálózatában elérhetőek Magyarország számára a tudás-alapú gazdaság fejlesztése során alkalmazott sikeres üzleti és szakpolitikai módszertanok és partnerek, amelyek közvetlen becsatornázását önálló divízió biztosítja majd a szervezet tagjai és partnerei számára- emelte ki Dr. Dávid Roland.

A TTP Szövetség új portfóliójának és szolgáltatásainak bemutatása a szervezet 2023-as Közgyűlését követő szakmai konferencia keretében történik május-június hónapban, amely a korábbi évek korlátozásait követően az első személyesen megrendezett hazai konferenciája lesz a szervezetnek.
A konferenciával kapcsolatos információkról és a részletes programról a www. ipe.hu és a www. ttpsz.hu honlapokon, valamin a közösségi média oldalainkon tájékoztatjuk a tagságot, partnereket és minden kedves érdeklődőt.

Friss hírek

További hírek