Magyar tagokkal bővült az IASP globális hálózata

Az első magyarországi Tudományos és Innovációs Parkokkal bővült az International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP) nemzetközi szervezet.
A nemzetközi szervezet Igazgatósága spanyolországi központjában döntött az Óbudai Egyetem, a Sport Life Science Park  és a Soproni Egyetem felvételi kérelméről.
Az IPE 2017 óta tagja a nemzetközi szervezetnek, feladata a sikeres üzleti modellek magyarországi adaptálása és a magyar Tudományos és Technológiai Parkok felkészítése az IASP-hez való csatlakozáshoz.

A 2022 áprilisában Budapesten megrendezett Európai Divízió Ülést követően újabb történelmi mérföldkő a magyar innovációs ökoszisztémában, hogy az IPE 2017-es szervezeti tagságát követően 2022 szeptemberétől három Tudományos és Innovációs Park vált a szervezet tagjává.

Az Óbudai Egyetem első magyar egyetem a szervezetben, amely egyedülálló módon három városban valósít meg Tudományos és Innovációs Parkot, Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari, Zsámbékon pedig jövőipari innovációs profillal.
A fejlesztések középpontjában a kutatási infrastruktúra és a piacorientált inkubáció szinergiája áll, amely hosszú távon biztosítja az egyetemi tudás hasznosítását és az ökoszisztéma fenntarthatóságát.

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány által alapított Sport Life Science Park Nonprofit Kft. az első magyar egyetemi science park, amely új parkok számára létrehozott Affiliate tagságot szerezte meg, ezzel  a sport- és az élettudomány európai tudásközpontjává válhat.
Az SLSP inkubációs programja jelenleg 103 innovatív fejlesztést menedzsel, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói, a kutatói, oktatói és az innovációs szolgáltatásokat igénybe vevő piaci szereplők számára biztos ösztönző platformot.

Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. által tervezett Faipari és Erdészeti Tudományos és Innovációs Park az első, egyetemi-vállalat konzorciumban létrejövő Science Park Magyarországon, amely két stratégiai ágazatban is rendelkezik a környezeti és az üzleti fenntarthatóságot hosszú távon biztosító kompetenciákkal.

A Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének nevében Mórucz Norbert, a szervezet elnöke és Dr. Dávid Roland stratégiai igazgató gratulációját fejezte mindhárom intézmény vezetőinek.
A 12 éve megkezdett szakmai munka során a nemzetközi példák és a sikeres üzleti modellek adaptálása Magyarországon eredményes, a nemetközi szervezet és a közösség elismerése hiteles fokmérője a magyar modell megvalósításának- hangsúlyozták a szakemberek.

Az IASP 2022. szeptember 27-30. között tartja éves Közgyűlését a spanyolországi Sevillában, ahol új tagok vezetői ünnepélyes keretek között vehetik át a tagsági dokumentumokat.
A nemzetközi konferencián 9 fős magyar delegáció vesz részt.

Friss hírek

További hírek