Az IASP kiemelten támogatja a magyarországi Technológiai Parkok fejlesztési programját

Magyarországi látogatása során  Luis Sanz, az IASP tudásmegosztási programjának vezetője, valamint Mórucz Norbert és Dr. Dávid Roland, a TTP Szövetség vezetői egyeztetést tartottak Fábián Gergellyel, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért felelős államtitkárával.

A bemutatkozásában Luis Sanz kiemelte, hogy az IASP és a TTP Szövetség 2017-ben megkezdett stratégiai együttműködése eredményes, kiemelt mérföldköve volt a tavalyi évben Budapesten megrendezett IASP Euróai Divízió ülés.
A TTP Szövetség fontos szerepet vállal az IASP módszertanok és benchmarkok magyarországi bevezetésében, az elmúlt 10 évben létrehozott 25 Technológiai Park Magyarország és az IASP számára fontos tudásbázist és innovációs potenciált jelent.

Dr. Dávid Roland, stratégiai igazgató (TTPSZ), Luis Sanz, igazgató (IASP), Mórucz Norbert, elnök (TTPSZ)

A kezdeti tervezési és szakpolitikai együttműködést követően a következő évek már a befeketésről, üzletfejlesztésről és a teljesítménymérésről fog szólni, amiben a Magyar Technológiai Park Rendszer jelentős tapasztalattal rendelkezik- hangsúlyozta Mórucz Norbert, a TTP Szövetség elnöke.
A TTP Szövetség és az IASP egy komplex minősítési és értékelési rendszert dolgozott ki a Technológiai Parkok számára, aminek alkalmazása biztos alapot jelent a magyar gazdaságfejlesztési források hatékony felhasználásához és a befektetések megtérüléséhez.

Dr. Dávid Roland, a TTP Szövetség stratégiai igazgatója szerint a magyar Technológiai Parkok és a technológiaintenzív KKV- szektor számára elengedhetetlen a KFI kataszter létrehozása,  ami az egyes fejlesztési projekteket gazdasági és társdalmi haszon szempontjából is vizsgálja.
A módszertan bevezetésével új szintre emelhető a hazai és az Európai Unós források felhasználása, a transzparencia és a megtérülés biztosítja az eredményességet.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár szerint a gazdaságfejlesztésben fontos a nemzetközi benchmarkok alkalmazása, ebben Magyarország számít az IASP és a TTP Szövetség együttműködésére.
A megújított iparstratégiában a fenntarthatóság, a teljesítmény nyomon követése és a megtérülés kiemelt szempontok, így a szakpolitikai tervezés során a modern ipari létesítmények, okos és energiahatékony technológiai parkok létesítését preferálja a szaktárca.

Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár (GFM), Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár (GFM), dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes államtitkár (GFM)

A megbeszélés eredményeként a résztvevők egy komplex, nemzetközi benchmarkok mentén megtervezett fejlesztési program kialakításáról tűzték ki célnak.
A program első szakaszban a megtörténik az „Ipari Park” és a „Technológiai Park” címekhez kapcsolódó minősítési rendszer modernizálása és a hozzá kapcsolódó szakpolitikai intézkedési javaslat kialakítása, melyet a TTP Szövetség hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával készít elő.
Második ütemben IASP és a TTP Szövetség és több modulból álló képzési programot hoz létre, amely vizsgála a magyarországi innovációs ökoszisztéma szükségleteit, a projekttervezési módszertanoktól, a pénzügyi tervezésen és a üzemeltetési modellekig.
A program harmadik szakaszában a TTP Szövetség részletes funkciótervet készít a Technológiai Parkok, valamint a hozzájuk kapcsolódó egyetemek és vállalatok innovációs kapacitásai katalogizálió online befektetési platform elindításához, amely az admnisztrációs és nyomonkövetési funkciók mellett képes a KFI projektek szakpoltikai prioritások és üzleti célok szerint rangsorolására, döntéselőkészítésre.

Az innovatív megoldás fejlesztése, rendszerintegrációja , üzemeltetése és az eredmények hasznosítása a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és TTP Szövetség együttműködésében, az IASP szakmai támogatása és validációja mellett történhet meg.

Friss hírek

További hírek