Egy év után újra a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre látogatott az IASP vezetője

Budapesti látogatása során a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnökével, Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajossal tartott egyeztetést Luis Sanz a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetség (IASP) korábbi főigazgatója, a szervezet tudásmegosztási programjának vezetője.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos szerint a Testnevelési Egyetemért Alapítvány által megvalósításra kerülő Sport Life Science Park az innovációs ökoszisztéma dinamizálásának leghatékonyabb eszköze, és a nemzetközi benchmarkok és teljesítménymutatók alkalmazásával biztosított a sporttudomány eredményeinek piaci validációja. Megingathatatlanul elkötelezett a társadalmi felelőssége mellett, amit személyesen vállalt és transzformál fejlesztésekbe az élsportért, illetve a honfitársaink életminőségének javításáért a sporttudomány és sportkultúra eszközrendszerével.
A találkozó keretében  Dr. Rácz Levente, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Humánkineziológiai Tanszékének vezetője  mutatta be a Science Park zászlóshajó kezdeményezését, az Integrált Labor Infrastruktúra projektjét.

Balról: Dr. Dávid Roland (SLSP, IÖPI), Mórucz Norbert (TTPSZ), Luis Sanz (IASP), Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos (Testnevelési Egyetemért Alapítvány), Dr. Rácz Levente (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem)

„A 6D Labor munkanéven évekkel ezelőtt terveztem el ezt a fejlesztést, ami Magyarországon és a világon is egyedülálló kutatási kapacitásokat hoz létre. Hat diszciplinát egyesítünk a projektben, amik igyekeztek egymást kiegészíteni az elmúlt száz éveben, de fragmentáltan léteztek a sporttudományban. A következő száz évet másképp képzelem el. A projekt kiemelt célja, hogy világújdonságot jelentő integrált analitikai funkcióival Közép-Európa legjobb sporttudományi intézményévé tegye az egyetemünket. Átléptünk egy új századba, amelyben a mesterséges intelligencia támogatásával fogjuk kutató munkatársaink, élsportolóink, sportcsapataink, fiatal és idős honfitársaink és a biztonságunkért felelős szakmák képviselőinek szolgálatába állítani tudásunkat. Az egészség tekintetében a sporttudomány alkalmazott tudásbázisa a primer prevenció, a predikció a megfelelő kiválasztás és a pontos útválasztás terén segít. Megelőzni mindig jobb egy negatív helyzetet, mint utólag beavatkozni, főleg ha a honfitársaink és a jövő generációk életminőségéről van szó. Ehhez alakítunk ki soha nem látott analitikai és predikciós képességeket.” – hangsúlyozta az Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Dr. Dávid Roland, a Sport Life Science Park ügyvezetője, az Alapítvány Innovációs Ökoszisztéma Projekt Igazgatóságának (IPÖI) igazgatója szerint az egyedülálló integrált infrastuktúra egyesített funkciói miatt több lépéssel fogja előzni a világon jelenleg adott kutatási kompetenciákat. A mesterséges intelligencia által támogatott integrált eszközpark az egyetem oktatási és kutatási munkája mellett a részben automatizált sportudományi kutatások eredményeinek piacosítását is garantálja. Teszi ezt úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme és az egyetem önfenntartását biztosító üzleti bevételek biztosítása logikai harmóniában egészítik ki egymást. Történelmi esemény Magyarország számára, hogy 2022-ben a Sport Life Science Park első magyar egyetemi Science Parkként nyert el IASP tagságot, ezzel bekapcsolódott a legnagyobb innovációs hálózat vérkeringésébe. Ez az elismerés kiemelten köszönhető az Elnök úr által megfogalmazott 6D Integrált Labor projekt szakmai és üzleti koncepciójának, amit megtiszteltetés képviselni és közreműködni a megvalósításában.

Luis Sanz szerint az elképzelés lenyűgöző, a multidiszciplináris megközelítés ilyen formában egyedülálló módszertanok kialakítását is lehetővé teheti és új, még nem látható tudományos távlatokat is megnyit. Azzal, hogy a rendszer összekapcsolja a sportkutatás egyesített eredményeit a mesterséges intelligencia képességeivel, az eredmények nem egyszerűen összeadónak majd, hanem megsokszorozódnak. A 6D Labor hasznosításában rejlő potenciál túlmutat a sporton és a tudományos kutatáson, már rövid távon az üzleti szektorban is versenyképes szolgáltatásnak ígérkezik.
A nemzetközi elismerésnek örvendő szakember kiemelte, hogy bár rendszeresen találkozik felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel, azonban a legtöbb projekt rendre a tudományos célokra fókuszál és nem vizsgálja a gyakorlati alkalmazhatóság, megtérülés és a fenntarthatóság szempontjait. Azzal, hogy a 6D Labor magasszintű tudományos komplexitása mellett gyakorlati alkalmazás fókuszú, költségvetéssel és pénzügyi tervvel alátámasztott, hiteles értékajánlat a piaci szereplők számára.

Forrás: Tudományos és Technológiai Parkok Szövetsége

Friss hírek

További hírek