Zsámbék is csatlakozik a Tudományos és Technológia Parkok rendszeréhez

Új típusú gazdaságfejlesztés, innováció és a felsőoktatással való szoros együttműködés a Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park fejlesztésének alapköve, melyről 2017. december 15-én állapodtak meg a TTP-be betelepülni szándékozó fejlesztő cégek és szakmai szervezetek.

Zsámbék Város Önkormányzata és az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület közel egy éves munkájának eredményeként a felsőoktatási együttműködés kialakítása után újabb mérföldkőhöz érkezett a tudományos és technológiai park fejlesztése.
Szakmai szervezetek, főiskola, technológia cégek és feltalálók írták alá azt az együttműködési megállapodást, mely a parkban létrejövő kutatás-fejlesztési együttműködések és fejlesztések magját alkotják.Az együttműködő vállalkozások közös célja, hogy transzparens és értékteremtő fejlesztéseket valósítsanak meg.


Így a gazdasági és társadalmi hasznosság kimutatásával a fejlesztések kiemelt beruházási projektekké válhatnak, egyedi kormánydöntés és kormányelőterjesztés alapjai lehetnek.

A megállapodás aláíró eseményén Horváth László, Zsámbék Város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében kiemelte a zsámbéki helyi hagyományok és az innováció összekapcsolódósának fontosságát, mely folyamatban a betelepülő vállalkozások és a lakosság is aktív résztvevő.
A TTP létrehozása a város fejlesztésének kiemelt területe, a közeljövőben elérhető pályázati forrásokra mindenképpen pályázni fog a település.

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt a városvezetés terveiről. Zsámbéki lakosként fontosnak tartja, hogy a település és a településre érkező vállalkozások meghatározó szerepet töltsenek be Pest megyében és a régióban. Képviselő úr emlékeztetett a Budapest-Pest megye fejlettségi különbségéből adódó hátrányokra, amire az elérhető fejlesztési források megoldási lehetőséget kínálnak.

Mórucz Norbert, az IPE elnöke a szerint Zsámbék fővároshoz való közelsége komoly potenciált jelent, beszállítói hálózatok és az értéklánc elérhetősége mellett a felsőoktatási intézmények tudásbázisa is könnyen hozzáférhető. Ez a kutatási kapacitás és a magasan képzett munkaerő komoly versenyelőny más régiókkal és településekkel szemben.

A Magyar Elektromos Járműipari Egyesület (MEJE) elnöke, Kiss Sándor szerint a zsámbéki kooperáció révén új lehetőségek nyílnak meg az elektromos járműgyártás és a megújuló energia hasznosítás számára, a megállapodásban résztvevő vállalatoknak már több ilyen kezdeményezésük és projektjük van. A „Zöld energiát a zöld rendszámig” program egyik megvalósítási helyszíneként Zsámbék is felkerül ezen iparágak globális térképére.

Az IPE 7 éves szakmai munkájának eredményeképpen 2017 óta a szervezet képviseli Magyarországot a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségében (IASP).
Jelenleg 10 park már „Tudományos és Technológiai Park” címmel rendelkezik, az országos rendszer 2017-től önálló gazdaságfejlesztési eszközként áll a Kormány rendelkezésére. A rendszer transzparens, K+F+I alapú dedikált finanszírozási modelljének kidolgozására a szakmai szervezet minden nemzetközi és piaci tapasztalatot megoszt a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

 

IPE