Kutatás-fejlesztésről állapodtak meg a Velencei Tudományos és Technológia Park résztvevői

Szakmaiság, innováció és kooperáció – ezek a 2017. november 30-án aláírt együttműködési megállapodás alapjai, melyet a Velencei Tudományos Parkba betelepülő vállalkozások írtak alá Velencén.

Velence Város Önkormányzata és az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület egy éve kezdte meg azt a fejlesztő munkát, melynek eredményeként tudományos és technológiai park jön létre Velencén.A megállapodásban résztvevők több szakterületről érkeztek, együttműködésükben K+F központ, oktatási centrum, elektromos vízi járművek és elektromos kerékpárok gyártása szerepel.

Az ünnepélyes aláíráson Koszti András, Velence Város polgármestere kiemelte az együttműködő vállalkozások által képviselt magas hozzáadott érték, a minőségi munkahelyteremtés, a hosszú távú együttműködés fontosságát. Velence fejlesztése új modellek és elvek mentén indult el az elmúlt 3 évben, cél, hogy a turizmus mellett az iparfejlesztési versenyben is előretörjön a település- hangsúlyozta a városvezető.

Mórucz Norbert, az IPE elnöke a szakmai alapok és a transzparencia fontosságát hangsúlyozta, ami a tudományos és technológiai parkot a leghatékonyabb gazdaságfejlesztési eszközzé teszi.

A Magyar Elektromos Járműipari Egyesület (MEJE) elnöke, Kiss Sándor szerint a velencei tervek és az elektromos járműgyártásban tervezett fejlesztések a világon is egyedülálló lehetőségeket teremtenek Velence számára. A „Zöld energiát a zöld rendszámig” program a tervei szerint országos és európai mintaprojektté érik majd.

Az IPE 7 éves szakmai munkájának eredményeképpen 2017 óta a szervezet képviseli Magyarországot a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségében (IASP).

Jelenleg 10 park már „Tudományos és Technológiai Park” címmel rendelkezik, az országos rendszer 2017-től önálló gazdaságfejlesztési eszközként áll a Kormány rendelkezésére.  A rendszer transzparens, K+F+I alapú dedikált finanszírozási modelljének kidolgozására a szakmai szervezet minden nemzetközi és piaci tapasztalatot megoszt a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Forrás:IPE