Hagyomány és innováció- Ipari Parkok Versenyképességi Díj 2015

2012 óta negyedik alkalommal adták át az Ipari Parkok Versenyképességi Díjakat az NGM Dísztermében a magyar ipari park szektor legeredményesebb szereplőinek.
Hagyományosan az Ipari-, Tudományos- Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzetgazdasági Minisztérium együttműködésében díjazták a parkokat.

047_

Mórucz Norbert, az IPE elnöke szerint az IPVD modellje a tervezésben és a megvalósításban is kiváló eszközrendszer, mely ipari parkok és Tudományos és Technológiai Parkokban kerülhet megvalósításra.

Ez utóbbiak élen járnak saját versenyképességük javításában, az 5 díjazott közül 4 rendelkezik Tudományos és Technológiai Park címmel.
Kiemelte: a Tudományos és Technológiai Parkok nemzetstratégiai gazdaságfejlesztési eszközként  minél magasabb intenzitású EU-s és állami forrásokban kell részesüljenek a következő években. Ehhez társadalmi és gazdasági kérdések és a közös felelősség társul, a fenntarthatóság és a környezetvédelem a jövő zálogai éppúgy, mint a technológiai és a gazdasági fejlődés.

Dr. Bárdos Krisztina az IFKA – Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette az IFKA, versenyképesség javítása érdekében végzett projektjeit, melyek több ponton támogatják a kiemelt gazdaságpolitikai célkitűzéseket.
Hangsúlyozta, a 2012-ben meghirdetett Ipari Parkok Versenyképességi Díj modell bevált és jól szolgálja az alkalmazók szervezeti kiválóságának javítását.

Dauner Márton, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Főosztály vezetője tájékoztatást adott az építésügy területén folyamatban lévő illetve megtett intézkedésekről, így az építésigazgatási bürokrácia-csökkentésről, a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről, a Nemzeti Építészetpolitikáról és az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat végrehajtása.

A Szupergyors Internet Projekt (SZIP) projektvezetője, Debreceni Győző szerint 2018-ra 100%-os nagysebességű internetelérést biztosítása ütemterv szerint halad. A projekt keretében beadott pályázatokban javarészt innovatív technológiákkal fejlesztenek a szolgáltatók, a legkorszerűbb FTTH (optikai szál a lakásig) megoldást jóval 80% felett vállalták a pályázók.

._DAT3758
„Komplex Üzleti Szolgáltatásokért” a Polgári Ipari Park, “Vezetés és Tudatosságért” Mórahalom Város Önkormányzata, „Környezet iránti felelősség” kategóriában pedig a Sajóbábonyi Vegyipari Park vehette át az elismerést.

Különdíjban a Debreceni Regionális Tudományos és Technológiai Park és a Hódmezővásárhelyi Ipari Park részesült, „ZEIS- Zéró Emissziós Ipari Megoldások” valamint „DAIA Agro-Indusztriális Területek Fejlesztése” kategóriákban.
Üzleti Partner Díj kategóriában a ActionCOACH Magyarország és a Rapidsil System Kft. adott át szakmai díjat.

 

Forrás: IPE