Bilaterális gazdasági kapcsolatok- Tunézia

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár által vezetett delegáció tagjaként Mórucz Norbert részt vett a Magyar-Tunéziai Gazdasági Vegyesbizottság ülésén és a Tunéziai-Magyar Üzleti fórumon.
A GVB plenáris ülését követően ünnepélyes keretek között írt alá Együttműködési Megállapodást a Tunéziai Technológiai Parkok Szövetségével.

MÓRUCZ Norbert (IPE) és Neila NOUIRA GONGI (ATT) Tunéziai-Magyar GVB plenáris ülését követően írt alá együttműködési megállapodást.

MÓRUCZ Norbert (IPE) és Neila NOUIRA GONGI (ATT) Tunéziai-Magyar GVB plenáris ülését követően írt alá együttműködési megállapodást.

Az államtitkár a magyar-tunézai gazdasági vegyesbizottság ülését követően a testület magyar társelnökeként beszámolt arról, hogy  az Eximbank jelentős, több 10 millió eurós hitelkeretéből finanszírozza a tunéziai-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztését.
A két ország együttműködésének középpontjában a kereskedelmi kérdések, felsőoktatási és mezőgazdasági témák, a tudás és technológiatranszfer állnak.
Magyar Levente elmondta: előkészítési szakaszban van mintegy fél tucat mezőgazdasági projekt, ezek között a legfontosabb a kutatás-fejlesztési együttműködés, amelyek a finanszírozása a két miniszterelnök májusi, budapesti találkozójáig kerül kidolgozásra.
Hét jelentős magyar vállalat és 30 tunéziai vállalkozás részvételével üzleti fórumot tartottak, ahol együttműködési lehetőségekről egyeztettek. Megállapodtak abban is, hogy a miniszterelnöki találkozót követően Magyarországon rendezik a következő, ennél várhatóan jelentősebb üzleti fórumot.

Mórucz Norbert az egyes szakterületek képviselővel, fúrástechnológiáról, naperőművek telepítéséről és IT infrastruktúra fejlesztéséről, valamint kutatói ösztöndíjprogramok indításáról és tradicionális tunéziai termékek kereskedelméről is tárgyalt.

 

Közös célkitűzés, hogy a májusi miniszterelnöki találkozóra konkrét projektek előrehaladásáról lehessen beszámolni, melyekben az IPE közvetlen kapcsolattartóként, aktívan részt vesz.

 

Forrás: IPE, MTI

Fotó:KKM