Tudományos és Technológiai Park-Debrecen

2016. február 5-én sajtótájékoztatót tartott a Debrecenben a Határ úti pari parkot és a Debreceni Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport.A rendezvény keretében ismertetésre kerültek a hazai ipari park fejlesztés aktuális kérdései, a rendelkezésre álló fejlesztési források, valamint a Tudományos és Technológiai Park Rendszer létrehozása.

A címet az „Ipari Park” cím birtokosa, a DIPA Kft. nyerte el. Az IPE szakmai támogatásával kialakított fejlesztési koncepció a betelepült vállalkozások együttműködésére, a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel kialakított duális képzési modellre, a parkban folyó magas hozzáadott értékű K+F+I tevékenységre, valamint a technológiaintenzív vállalatok és start-upok jövőbeni betelepítésére épül.

Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkár üdvözölte a TTP cím elnyerését és ismertette a jövőben a Széchenyi 2020 keretében elérhető pályázati forrásokkal kapcsolatos terveket.

Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ágazati, elsősorban logisztikai és közlekedési szempontból emelte ki Debreceni Regionális Innovációs és Technológiai Park fejlődésének jelentőségét.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen gazdasági alpolgármestere a Város és az ipari szereplők együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója bemutatta az új Tudományos technológiai ipari park koncepcióját és a tervezett fejlesztéseket, kiemelve az innovatív, technológiaintenzív vállalatok betelepítést.

Mórucz Norbert, az IPE elnöke kiemelte: 2016 végéig az IPE szakmai támogatásával a “Tudományos és Technológia Park Rendszer”, mint önálló gazdaságfejlesztési eszköz, országos relációban eléri optimális méretét. Jelenleg 7 „Tudományos és Technológiai Park” címmel rendelkező ipari park van Magyarországon, mely harmadik negyedévre eléri a másfél tucatot.

Forrás: IPE